sobota, 23 września 2023

Czekoladowe ciasteczka

Pyszne i szybkie, czekoladowe ciasteczka idealne na jesień.


Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński,
- 1/2 kostki masła,
- ok. 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto zgodnie z przepisem na opakowaniu (pominęłam żółtka), ewentualnie dodajemy więcej śmietany. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę. Tworzymy kulki średnicy dużego orzecha włoskiego. Następnie układamy je w odstępach na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce. Miseczką (spodem) ugniatamy kule tworząc ciasteczka. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy.

Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski 
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


Możemy użyć przepisu na ciasto kruche:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- ok 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (dodatki są słodkie),
- szczypta soli.


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, (lub używamy misy miksera jak ja to zrobiłam), dodajemy dropsy czekoladowe na oko (ile tylko sobie zażyczymy) i zalane wrzątkiem i odcedzone suszone jagody, zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki, rozpłaszczamy, pieczemy ok. 10 min. w 180s do zarumienienia. Żeby miały błyszczącą górę możemy posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku lub samym żółtkiem.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari