poniedziałek, 9 października 2023

Placki z jabłkami

Te plecki to moja nowa miłość. Sezon na jabłka w pełni i kocham ten zapach cynamonu i jabłek.

 

Składniki:
- mąką pszenna,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- mleko,
- odrobina cukru do ciasta (można pominąć),
- 2 jabłka duże szara reneta,
- otoczka: cukier brązowy i cynamon,
- olej do smażenia.

Wykonanie:
Jabłka obieramy kroimy w poprzek żeby środek gniazd nasiennych był w środku. Plasterki ok 0.5cm grubości lub cieńsze. Wykrajamy w środku foremką do ciasteczek (gwiazdką) gniazda nasienne. Ciasto zawsze robię na oko, pomijam jajka bo synek ma alergię i myślę że nawet ich nie trzeba dodawać. Ciasto ma być dość gęste, ale lejące. Dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, żeby urosły. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony, odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze ręcznikowym, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z cynamonem. Są pyszne😍 Polecam!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari