poniedziałek, 9 października 2023

Chrupiące krewetki w panierce z dipem koktajlowym

Dziś zaproponuję Wam pyszną przekąskę na jesienne wieczory, panierowane chrupiące krewetki w dipie koktajlowym. Moja córka uwielbia :)



Składniki:
- 10 świeżych krewetek,
- mąka pszenna,
- ok. 6 łyżek mąki tortowej,
- ok. 1/2 szklanki mleka,
- odrobina soli,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.   

Dip:
- 2 łyżki majonezu czosnkowego Kętrzyński,
- 1 łyżeczka ketchupu (do smaku),
- odrobina soku z limonki,
- 1/3 łyżeczki startego imbiru,
- odrobina soli,
- odrobina płatków chili/ostra papryka w proszku.

Wykonanie:
Krewetki obieramy, odcinamy głowę i zdejmujemy pancerz, czyścimy. Możemy użyć mrożonych gotowanych, należy je rozmrozić. Mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy odrobinę soli - ciasto ma być dość gęste, ale lejące się. Wrzucamy do ciasta krewetki, wyciągamy i obtaczamy w bułce tartej. Do garnka wlewamy olej tak na 2cm, na rozgrzany olej wrzucamy krewetki, smażymy do zarumienienia z każdej strony. Wyjmujemy odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy z dipem koktajlowym.

Dip:
Majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, imbir, przyprawiamy do smaku.    

Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski 
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.








 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari