środa, 18 października 2023

Szybkie ciasto ze śliwkami

Super szybkie i pyszne jesienne ciasto kruche ze śliwkami :)




Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżki kakao,
- 1 galaretka krystaliczna + 1/3 szklanki wrzątku,
- 1 kg śliwek + kilka łyżek cukru (do smaku) + kilka śliwek do ozdoby,
- małe beziki do ozdoby.

Wykonanie:
Ciasto robimy wg przepisu na opakowaniu, łączymy składniki, dodajemy kakao wyrabiamy ciasto.  Użyłam 1/2 ciasta resztę zamroziłam do późniejszego wykorzystania. Ciasto wałkujemy, wykładamy na tortownicy ok. 20cm na papierze do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w 180stopniach ok. 20 min do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy. W tym czasie myjemy śliwki, przekrajamy, wyjmujemy pestki. Wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier (do smaku kilka łyżek). Gotujemy do miękkości. Następnie nadmiar wody możemy odlać, śliwki blendujemy. Galaretkę krystaliczną łączymy z gorącą wodą 1/3 szklanki. Mieszamy, dodajemy do śliwek. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki do tężenia. Tężące śliwki wylewamy na upieczony spód. ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dekorujemy śliwkami i bezikami. 


Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski 
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

lub szybkie kruche ciasto:

Możemy użyć przepisu na ciasto kruche:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- ok 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (dodatki są słodkie),
- szczypta soli.

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, (lub używamy misy miksera jak ja to zrobiłam), dodajemy dropsy czekoladowe na oko (ile tylko sobie zażyczymy) i zalane wrzątkiem i odcedzone suszone jagody, zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki, rozpłaszczamy, pieczemy ok. 10 min. w 180s do zarumienienia. Żeby miały błyszczącą górę możemy posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku lub samym żółtkiem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari