czwartek, 19 października 2023

Jabłka w cieście francuskim

Pyszne szybkie jabłka w cieście idealne na chłodne jesienne wieczory :)



Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 2-3 jabłka szara reneta,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 żółtko + odrobina mleka (do smarowania),

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na paski ok 0,5 cm grubości. Jabłka obieramy kroimy w poprzek żeby gniazda nasienne były na środku, wykrajamy środek większą okrągłą foremką do ciasteczek lub ozdobną tylką cukierniczą. Ważne żeby była lekko ostra. Tworzymy "donaty". Następnie ciasto owijamy dookoła jabłka uważając że sok zmiękcza ciasto i ciężej wtedy je oblepiać. Następnie żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem. Pieczemy ok. 25 min do zarumienienia i wyrośnięcia ciasta. Wykładamy na kratkę, są mega chrupiące i pyszne. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari