piątek, 20 października 2023

Zupa dyniowa ze słonymi dodatkami

Na jesień obowiązkowa pozycja w menu :) Zupa z dyni z pysznymi dodatkami :)



Składniki:
- 2 kg dyni (ważonej ze skórą),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy, 
- 1-2 łyżki śmietany,
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szafran (do smaku).

Dodatkowo:
- 1/2 opakowania sera Halloumi,
- pestki dyni prażone,
- 3 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego,
- ok. 100 g boczki wędzonego,
- pietruszka/bazylia do ozdoby.


Wykonanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, wykrajamy ze skóry, kroimy w kostkę. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Obieramy cebulę, drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę, podsmażamy ok. 1 min. Dodajemy dynię. Doprawiamy solą (pamiętając że nasz bulion może być też słony, oraz dodatki mamy słone). Obsmażamy dynię dokładnie, z każdej strony. Wlewamy 4 szklanki (lub więcej) przecedzonego bulionu w takiej ilości aby przykrył dynię. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 15 min., do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczamy ją dodatkową ilością bulionu. Do smaku możemy dodać śmietanę, i przyprawy. 

Boczek podsmażamy do zarumienienia. Halloumi możemy chwilę grillować. Pieczywo kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek do nabrania chrupkości. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do miski z zupą wkładamy kawałki sera, grzanki z pieczywa, pestki i boczek. Coś pysznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari