Pyszna jesienna sałatka z pieczoną dynią, prażoną ciecierzycą i chrupiącymi nasionami/orzechami. Słodka, kwaśna, słona superowa :)
Składniki:
- ok. 200 g dyni ze skórą,
- świeża rukola,
- ok. 400 g ciecierzycy z puszki (użyjemy mniej) + oliwa z oliwek, przyprawy: curry, kardamon, cynamon, tikka masala, ostra papryka, mielona kolendra ziarna,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1/2 kostki sera feta,
- prażone ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy piniowe.
dressing:
- 1 łyżeczka miodu,
- ok. 2 łyżki wody,
- 2 łyżeczki musztardy Kętrzyński,
- ok.1 łyżeczka soku z cytryny,
- ostra papryka (mielone płatki),
- sól/pieprz (do smaku).
Wykonanie:
Dynię kroimy na grubsze plastry, posypujemy solą i pieprzem, ew polewamy odrobioną miodu. Pryskamy odrobinę oliwy z oliwek na spód i na górę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 min (do miękkości, ale nie rozpadnięcia się). Ciecierzycę odsączamy z wody, posypujemy przyprawami i solą (do smaku: curry, sól, papryka, cynamon, kardamon, tikka masala, kolendra). Mieszamy. Pieczemy ok. 30 min na papierze do pieczenia w 180stopniach, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli wolimy bardziej chrupiącą i suchą pieczemy dłużej. Do miski wkładamy rukolę, pieczoną i ostudzoną dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Dodajemy prażoną ciecierzycę, ser feta na górę podprażone na suchej patelni ziarna i orzechy. Polewamy dressingiem.
Dressing:
Miód mieszamy z wodą, musztardą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku.
Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari