poniedziałek, 23 października 2023

Zupa krem z dyni z pieczarkami

Szybka jesienna zupa krem z dyni z dodatkami. 



Składniki:
- 2 kg dyni (ważonej ze skórą),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy, 
- 1-2 łyżki śmietany,
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szafran (do smaku).

Dodatkowo:
- ok. 300 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- pieprz, sól,
- pestki dyni prażone.
- 3 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego,
- 1/2 opakowania sera feta.

Wykonanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki, wykrajamy ze skóry, kroimy w kostkę. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Obieramy cebulę, drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę, podsmażamy ok. 1 min. Dodajemy dynię. Doprawiamy solą (pamiętając że nasz bulion może być też słony, oraz dodatki mamy słone). Obsmażamy dynię dokładnie, z każdej strony. Wlewamy 4 szklanki (lub więcej) przecedzonego bulionu w takiej ilości aby przykrył dynię. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 15 min., do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczamy ją dodatkową ilością bulionu. Do smaku możemy dodać śmietanę, i przyprawy. 

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy do miękkości na maśle z dodatkiem oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy, kromy w plasterki, podsmażamy do miękkości i zarumienienia (na koniec na wysokim ogniu), dodajemy do cebuli, mieszamy. Chleb kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie do uzyskania chrupkości. Do zupy wkładamy pokruszoną fetę, prażone pestki dyni (na suchej patelni) i chrupiące grzanki z chleba. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari