wtorek, 7 listopada 2023

Szarlotka z wiśniami i karmelizowanymi orzechami

Przepyszna szarlotka z wiśniami z karmelizowanymi prażonymi orzechami, wspaniała, pokochacie ją :)




Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński (400g),
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 150 g masła,
- szczypta soli,
- odrobina bułki tartej,
- większa szklanka (ok. 330ml) orzechów włoskich, płatków migdałowych, laskowych i ziarna słonecznika,
- 1/6 kostki masła (ok. 1 cm pasek),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu.
- Słoik 1l domowych startych jabłek (bez cukru).
- 1/2 dużego słoika wiśni z kompotu (bez pestek).

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w mikserze, według instrukcji na opakowaniu. Dzielimy na 2 kule mniejsza 1/3 i większa ok. 2/3 ciasta. Chłodzimy ok. 30 min. Wałkujemy większą część na wielkość tortownicy ok. 24 cm. Wykładamy na papier do pieczenia, nakłuwamy widelcem (nadmiar ciasta mrozimy). Ciasto chwilę podpiekamy ok. 15 min. w 180stopniach. Po wyjęciu posypujemy odrobiną bułki tartej. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier, miód i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki orzechy, płatki migdałów i ziarna słonecznika całość prażymy przez ok. 3 - 5 minut (do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta, ale trzeba uważać aby za bardzo jej nie przypalić). Masę orzechową przygotowujemy przed samym wyłożeniem na owocową masę, gdyż powinna być jeszcze ciepła. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, mieszamy z odsączonymi wiśniami (możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej), wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta - trzemy ją na tarce na dużych oczkach. Na wierzch wykładamy ciepłą masę orzechową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na niższą półkę, pieczemy ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia górę ciasta możemy przykryć papierem do pieczenia, aby orzechy nie przypaliły się. Studzimy.  Kroi się najlepiej na drugi dzień jak poleży w lodówce.

Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


Gdy nie mamy pod ręką ciasta gotowego zrobimy z tego przepisu:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3), kule wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Reszta przepisu powyżej.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari