poniedziałek, 25 grudnia 2023

Muffinki piernikowe choinki

Świetne i pyszne piernikowe choinki na święta :)



Składniki:
- 1 opakowanie Piernika Kętrzyńskiego XXL (750g),
- wiśnie z kompotu,
- 3 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 i 1/2 szklanki wody.

Zielony krem czekoladowy:
- ok. 330 ml śmietany 30%,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- zielony barwnik spożywczy,
- posypka cukrowa.

Wykonanie:
Ciasto mieszamy z wodą, kakao i olejem. Wylewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami tak na 3/4 wysokości. Do każdej muffinki dodajemy po kilka wiśni. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180stopni na ok. 30 min. (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką 1 M Wilton, dekorujemy babeczki wysoko do góry, posypujemy cukrowymi ozdobami.
Krem:
Najlepiej dzień wcześniej podgrzać śmietanę, dorzucamy połamaną czekoladę mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy. Przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzoną czekoladę ze śmietaną ubijamy na sztywno dodajemy barwnik spożywczy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką np. Wilton 1 M. Wyciskamy krem na nasze babeczki. Pyszności :) Polecam!
 
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


Jeżeli nie macie pod ręką ciasta Kętrzyński polecam przepis na babeczki 



Składniki:
(przepis na 12 muffinek)
- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- sok z połówki cytryny,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- wiśnie z kompotu/kandyzowane.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Składniki dzielimy na suche i mokre. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całą zawartość mieszamy, dodajemy kakao, oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka z maślanką (lub kefirem) z roztopionym i ostudzonym masłem. Do składników wyciskamy sok z połówki cytryny (uważając, żeby żadna pestka nie wpadła do środka). Zawartość miski z suchymi składnikami wsypujemy do mokrych składników. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników.

Przepis dalej jak wyżej :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari