Jest super szybkie i smaczne, lekko kwaskawe przez dodanie żurawiny.
Składniki:
Ciasto:
- Ciasto na Babkę cytrynową marki Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.
Dodatkowo:
- ok. 100-200 g żurawiny,
- cukier puder.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ok. 5 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Małą blaszkę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Żurawinę myjemy, dodajemy do ciasta, mieszamy. Następnie wylewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 45 min do urośnięcia, zarumienienia i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce do ostygnięcia. 2 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną wody, mieszamy aż powstanie gęsty lukier. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem a na to wylewamy dodatkowo lukier.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari