środa, 24 stycznia 2024

Deser piernikowy kopiec kreta

Pyszny szybki deser piernikowy kopiec kreta jedliście taki ?


Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao.

Krem:
- 330 śmietanki 30%
- 1 serek mascarpone (250 g).
- 4 łyżki cukru pudru (do smaku).

Dodatkowo:
- 3-4 dojrzałe banany,
- sok z 1/2 cytryny.

Solony karmel:
- 200 g białego cukru (1 szklanka),
- 85 g zimnego masła,
- 120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki),
- pół łyżeczki soli lub więcej (do smaku).

Wykonanie:
Ciasto piernik Kętrzyński mieszamy z kakao, wodą i olejem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy na wystudzenie, wyjmujemy z tortownicy. Ścinamy wierzch powstałą "górkę", czekamy na ostudzenie. Ciasto kruszymy. Banana kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przyklejamy dookoła szklanki. Pokruszone ciasto posypujemy na dno. Potem wykłądamy krem ozdobną tylką np 1M, ponownie pokruszone ciasto i ozdabiamy górę. Polewamy solonym karmelem.

Krem:
Śmietanę, cukier i mascarpone ubijamy na średnich obrotach. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Solony karmel:
Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie. Podgrzewamy go na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową. Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę (ostrożnie, bo sos będzie skwierczeć). Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy jeszcze ok. 1 min. Na koniec dodajemy do smaku świeżo zmieloną sól morską. Sos możemy przelać przez sitko, aby wyłapać wszystkie nie do końca wymieszane grudki. Przelewamy do słoiczka. Gorący sos jest płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę.

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari