Pyszne czekoladowe babeczki idealna na urodziny dla dziecka zamiast tortu. Kupiłam do nich paterę tekturową i super wyglądały.
Składniki:
- ok 225 g mąki pszennej tortowej,
- 2-3 łyżki kakao,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g mlecznej lub deserowej czekolady, posiekanej,
- 1 duże jajka,
- ok. 300 ml śmietany 18% /jogurtu naturalnego gęstego,
- 150 g cukru drobnoziarnistego,
- 80 g masła.
Krem:
-300 g białej czekolady,
-75 g śmietanki kremówki 36%,
-250 g mascarpone,
-100 g masła (temperatura pokojowa),
- różowy barwnik spożywczy w żelu,
- ozdoby cukrowe/posypki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy suche składniki, w drugim naczyniu mieszamy mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, roztopione masło. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną na drobne czekoladę, ponownie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę, studzimy.
Krem:
Przygotowujemy ganache - mieszankę białej czekolady oraz śmietankę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, podgrzewamy chwilę na małej mocy palnika, do rozpuszczenia czekolady. Tip: Gdy krem się zważy wystarczy dolać do masy odrobinę zimnej śmietanki i wymieszać energicznie rózgą. Odstawiamy czekoladę do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera przekładamy ostudzony ganache oraz masło (temperatura pokojowa), ubijamy na gęsty krem. Dodajemy mascarpone (temperatura pokojowa) i ponownie ubijamy. Zabarwiamy różowym barwnikiem (najlepiej w płynie lub w żelu i do tłustych mas). Dekorujemy babeczki za pomocą tylki Wilton 1M. Możemy dodać jakieś dodatki posypki czy cukrowe motylki itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari