środa, 31 stycznia 2024

Gofry na wytrawnie

Gofry na śniadanie to smaczna alternatywa dla "suchych" i oklepanych kanapek. 


Składniki:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 100ml masła (stopionego),
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli.
Porcja na 1 gofr wytrawny:
- 1/2 dojrzałego awokado + sok z cytryny aby nie ciemniało,
- 1 łyżka majonezu Kętrzyński,
- 3 plasterki okrągłej szynki z indyka,
- 1-2 pomidorki, 
- liście pietruszki/kolendry,
- sól/pieprz.
 
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, na małych obrotach miksera, na koniec dodajemy stopione i lekko ostudzone masło, oraz wodę gazowaną, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy, ewentualnie smarujemy olejem. Zapiekamy ok. 7min. na rumiano. Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę. Awokado przekrajamy na pół, obtaczamy sokiem z cytryny. Kroimy w cienkie plasterki. Gofra smarujemy majonezem, układamy awokado, pomidorki, szynkę rolujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari