Pyszne i szybkie pieczone donaty spróbujcie :)
Składniki:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2/3 szklanki oleju,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki kakao.
Polewa:
- ok. 5 łyżek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ok. 100 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ok. 100 g masła,
- posypki cukrowe.
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto mieszamy z wodą i olejem, dodajemy kakao. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Do silikonowej formy na donaty wlewamy ciasto do 1/3 wysokości lub ciut więcej (oponki jeszcze nam urosną). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni (góra - dół) tak ok. 15-20 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy, obtaczamy w polewie, posypujemy cukrowymi posypkami.
Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Możecie użyć każdego przepisu na babki czy muffinki np: tego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari