czwartek, 29 lutego 2024

Czarne spagetti z pomidorkami, czosnkiem i ośmiornicą

Pyszny obiad dla fanów owoców morza, a szczególnie macek ośmiornicy :)

Składniki:
- ośmiornica gotowana (macki 3 sztuki, ok. 200g Biedronka),
- 1/3 kostki masła,
- 20 pomidorków papryczkowych,
- odrobina oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka peperoni,
- 1 łyżeczka miodu,
- ok. 250 g czarny makaron spaghetti, 
- ćwiartki cytryny,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Masło z oliwą z oliwek rozgrzewam, dodaję czosnek pokrojony na cienkie plasterki, następnie papryczkę pokroiną na drobne paseczki, solę pieprzę do smaku, nawet trochę więcej, gdyż w połączeniu z makaronem sól zniknie w smaku, dodaje pomidorki przekrojone na pół. Chwilę smażę. Ewentualnie dodaję do smaku 1 łyżeczkę miodu. Gdy pomidorki zaczną robić się miękkie przelewam do miski. Na patelnię ponownie dodaję trochę masła i oliwy i obsmażam macki ośmiornicy do zarumienienia na wysokim ogniu. 

Makaron gotuję w osolonej wodzie na al dente ok. 8min.Odcedzam, dodaje pomidorki z sosem, mieszam. Na górę kładę ośmiorniczkę. Polewam sokiem z cytryny. Ozdabiam natką pietruszki.
  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari