wtorek, 27 lutego 2024

Sernik z wiśniami i frużeliną wiśniową

Super sernik z wiśniami dodatkowo z kwaskawą frużeliną, pycha!



Składniki:
- ciasto kruche 400 g (Kętrzyński),
- 2 łyżki kakao,
- 1 jajko,
- 1/2 kostki masła,
- 1-2 łyżki śmietany 18%.

Masa serowa:
- 1 kg białego sera sernikowego w wiaderku,
- 2 jajka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
- 1/2 kostki masła.

Dodatkowo:
- 1 słoik (1l) wiśni z kompotu.

Frużelina wiśniowa:
- 500 g wiśni mrożonych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej+odrobina zimnej wody,
- 2-4 łyżki cukru (do smaku).

Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki mieszamy. Wyrabiamy ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta.

Masa serowa:
Masło dobrze utrzeć z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Wlewamy stopione ostudzone masło, mieszamy. Dodajemy wiśnie odsączone z wody, delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto kruche nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Wykładamy masę serową na podpieczone ciasto. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół. Kroimy po ostudzeniu. Podając polewamy ciepłą frużeliną wiśniową. 

Frużelina wiśniowa:
Wiśnie z odrobiną wody i cukru gotujemy, do rozmrożenia. Cukru dodajemy ile uważamy ja wolę frużeliny bardziej kwaśne. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody ok 2 łyżki. Dodajemy do wiśni, mieszamy na niewielkim ogniu. Sok z wiśni powinien gęstnieć, jeżeli jest za mało gęsty dodajemy więcej mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie. 

UWAGA: Gdy zauważymy, że góra ciasta za bardzo się spieka trzeba albo obniżyć temp. i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


Lub przepis na ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 1 kostka masła (zimnego),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao.
Ciasto:
Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Masło siekamy je na drobno mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto wykładamy na dno blaszki o wymiarach ok. 25x35 (wyłożonej papierem do pieczenia).
Cd jak wyżej. 









 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari