wtorek, 12 marca 2024

Piernikowe Tiramisu

Pyszne ciasto na święta, polecam piernikowe tiramisu :)

Składniki:
- 1 opakowanie Piernika Kętrzyński 750g,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki oleju.

Krem:
- 500g serka mascarpone,
- 250 śmietany 36%,
- cukier ok 3 łyżki (do smaku),

Dodatkowo:
- 1/2 szklanki mocnego espresso (do nasączenia),
- kakao,
- świeże owoce (borówka, maliny, żurawina).

Wykonanie:
Piernik mieszamy z wodą i olejem, dodajemy kakao. Pieczemy w formie ok 25x30 cm na papierze do pieczenia w 180stopniach (ok. 40-60min) do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy, ewentualnie powstałą górkę odkrajamy. Przekrajamy na wzdłuż ciasto na dwa blaty. Nasączamy espresso. Schłodzone mascarpone ubijamy ze śmietaną, dodajemy cukier (do smaku). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego wykładamy na ciasto, posypujemy kakao, przykrywamy drugim blatem piernikowym, ponownie wykładamy krem, posypujemy kakao, przyozdabiamy świeżymi owocami. Wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

przepis na prosty piernik:
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari