Pyszne szybkie kotleciki z pozostałych ziemniaków z obiadu :)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz świeżo zmielony,
- olej rzepakowy do smażenia.
Dip:
- 2 dojrzałe awokado,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 łyżka majonezu czosnkowego,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy za bardzi się zarumienią podlewamy odrobiną wody. Smażymy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Ziemniaki dokładnie tłuczemy/przeciskamy przez praskę. Dodajemy rozdrobniony twaróg i cebulkę (odsączoną od tłuszczu), jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tworzymy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem z awokado.
Dip:
Awokado obieramy ugniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari