wtorek, 14 maja 2024

Tarta z rabarbarem i budyniem

Pyszne ciasto z budyniem i rabarbarem, polecam :)


Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński,
- 2 żółtka,
- 150 g masła,
- 1 łyżka śmietany,

Krem budyniowy:
- 2 budynie bez cukru,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kostka masła (temp pokojowa),
- 750 ml mleka.

Dodatkowo:
- 4 - 5 łodyg rabarbaru,
- ok. 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła.
- kilka truskawek. 

Możemy użyć przepisu na ciasto kruche tutaj.

Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 1 kostka masła (zimnego),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.

Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem lub siekamy je na drobne nożem/lub rozdrabniamy mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Chłodzimy. 


Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w mikserze, wykładamy ciasto na blaszkę do tarty. Nadmiar ciasta mrożę. Robimy wyższe brzegi. Nakłuwamy ciasto, wkładamy do lodówki na ok. 30min. Następnie pieczemy opcja góra dół w 180 stopniach ok. 20-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. Budyń mieszamy w 250ml mleka, dodajemy cukier. Resztę mleka podgrzewamy, dodajemy rozpuszczony budyń, cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Czasem trzeba dolać jeszcze odrobinę mleka, żeby nie był za gęsty. Przelewamy do miski, zakrywamy folią spożywczą dociskając folię do budyniu. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy pokrojone masło (miękkie w temp pokojowej). Mieszamy mikserem. Krem przelewamy na upieczony spód. Chłodzimy. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, czekamy aż wszystko ładnie się stopi. Dodajemy pokrojone w plasterki truskawki. Na koniec rabarbar myjemy, odkrajmy końce, tniemy na kawałki szerokości naszej blaszki od tarty. Rabarbar kładziemy na patelnie, podlewamy masłem i truskawkami. Dzięki temu zabarwi się trochę bardziej na czerwono. Delikatnie odwracamy. Karmelizujemy do miękkości, ale zachowania kształtu łodyg. Układamy na budyniu. Możemy polać także tym "sosem" co się utworzył.
Chłodzimy.  
 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari