sobota, 1 czerwca 2024

Torcik cytrynowy z truskawkami

Szybki prosty i efektowny letni torcik, polecam!



Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.

Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany 36%,
- kilka łyżek cukru drobnoziarnistego (do smaku),
- 1/2 cytryny (sok),
- 1/2 kg truskawek. 

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w misie mikser przez ok. 5 min. Wylewamy ciasto do tortownicy ok. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180stopni ok. 45min opcja góra dół (do suchego patyczka). Wyjmujemy studzimy. Przekrajamy na dwa blaty, każdy nasączamy sokiem z cytryny. 
Krem:
Mascarpone ubijamy na sztywno ze śmietaną i cukrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką 1M. Krem wycikamy na pierwszy blat, dokładamy truskawki, przykrywamy kolejnym blatem ciasta, ponownie wykłądamy krem i truskawki. Chłodzimy. 


Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.










 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari