Pyszne i proste placuszki z cukinii z dodatkiem dipu koperkowego.
- 1/2 pęczek koperku,
- przyprawy: sól, pieprz (do smaku).
Dip koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego ew. śmietany,
Dip koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego ew. śmietany,
- 1 łyżka majonezu czosnkowego Kętrzyński,
- 1/2 pęczek koperku,
- przyprawy: sól, ew. cukier (do smaku).
Wykonanie:
Cukinię myjemy, trzemy ze skórką na najmniejszych oczkach tarki. Dodajemy 4 łyżki mąki, 2 jajka. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą niecała łyżeczka, pieprzem. Na rozgrzany olej kładziemy 1 czubatą łyżkę ciasta, spłaszczamy ją wypukłą stroną łyżki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu kładziemy je na papier kuchenny, odsączamy z tłuszczu. Placki polewamy dipem koperkowym.
Dip koperkowy:
2 łyżki jogurtu bałkańskiego/greckiego mieszamy z 1 łyżką majonezu. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu. Doprawiamy solą ew. odrobiną cukru.
- 1/2 pęczek koperku,
- przyprawy: sól, ew. cukier (do smaku).
Wykonanie:
Cukinię myjemy, trzemy ze skórką na najmniejszych oczkach tarki. Dodajemy 4 łyżki mąki, 2 jajka. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą niecała łyżeczka, pieprzem. Na rozgrzany olej kładziemy 1 czubatą łyżkę ciasta, spłaszczamy ją wypukłą stroną łyżki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu kładziemy je na papier kuchenny, odsączamy z tłuszczu. Placki polewamy dipem koperkowym.
Dip koperkowy:
2 łyżki jogurtu bałkańskiego/greckiego mieszamy z 1 łyżką majonezu. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu. Doprawiamy solą ew. odrobiną cukru.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari