poniedziałek, 17 czerwca 2024

Piernikowy kopiec kreta

Pyszny i prosty piernikowy kopiec kreta z truskawkami.


Składniki:
Ciasto:

- 1 piernik Kętrzyński XXL (750g),
- 2,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 1-2 łyżki kakao.

Krem:
- 330 śmietanki 30%
- 1 mascarpone (250 g).
- 4 łyżki cukru pudru (do smaku).

Dodatkowo:
- 1/2 kg truskawek.

lub proste ciasto kakaowe:
- 2 jajka
- 350g mąki pszennej
- 230g cukru drobnoziarnistego,
- 1 szklanka mleka (250 ml),
- 200 ml oleju,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 kopiaste łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczanej.

Wykonanie:
Składniki na ciasto mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok.24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy na wystudzenie, wyjmujemy z tortownicy. Ścinamy wierzch powstałą "górkę". Z odciętego ciasta robimy kruszonkę. Truskawki wykładamy na spód. Na owoce kładziemy krem tworząc kopiec. Na to obsypujemy "kruszonką" z wydrążonego ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 40 min.

Krem:
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno dodając cukier.

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari