wtorek, 18 czerwca 2024

Dutch Baby z kremówką i owocami lata

Dutch baby miałam w planach już od dawna, bałam się że jest to mega trudny przepis. Wyszedł za pierwszym razem! Polecam :)



Składniki:
- 3 jajka,
- 100g mąki,
- 180 ml mleka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki masła,
- szczypta cukru,
Krem:
- 250ml śmietany 36%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku),
- świeże maliny, truskawki, czereśnie. 

Wykonanie:
Jajka ubijamy do spienienia, następnie dodajemy mąkę i mleko, odrobinę soli i cukru, mieszamy na wysokich obrotach. Patelnię żeliwną/ lub taką którą można użyć do piekarnika bez rączek, nagrzewamy na palniku gazowym, dodajemy masło (trzeba uważać, żeby nie była za gorąca gdyż masło od razu się spali), wylewamy masę jajeczną. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220stopni na 20min. do wyrośnięcia brzegów. Po upieczeniu wyjmujemy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciskam krem, ozdabiam owocami, posypuję cukier puder. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari