Uwielbiam takie naleśniki z twarogiem i frużeliną jagodową, spróbujcie i dajcie mi znać czy smakowały :)
- 2 kostki twarogu+ cukier (do smaku),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego/śmietany,
Wykonanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mleko, następnie mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto musi być dość lejące się (nie za gęste ani nie za rzadkie), musi ładnie rozprowadzać się na patelni. Do ciasta dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy stopione masło, mieszamy delikatnie wszystko łyżką. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto. Smażymy bliny/placki naleśnikowe. W międzyczasie w miseczce rozgniatamy widelcem twaróg ze śmietaną. Dodajemy cukier (do smaku). Bliny smaruję serem, składamy na trójkąt. Na rozgrzany olej kładziemy naleśniki. Smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe naleśniki kładziemy na papier kuchenny, który pochłania nadmiar oleju. Podajemy z frużeliną jagodową i z jogurtem naturalnym/śmietaną.
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 150 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki masła (stopionego),
- 250 ml mleka,
- 150 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki masła (stopionego),
- 300g jagód+2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mleko, następnie mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto musi być dość lejące się (nie za gęste ani nie za rzadkie), musi ładnie rozprowadzać się na patelni. Do ciasta dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy stopione masło, mieszamy delikatnie wszystko łyżką. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto. Smażymy bliny/placki naleśnikowe. W międzyczasie w miseczce rozgniatamy widelcem twaróg ze śmietaną. Dodajemy cukier (do smaku). Bliny smaruję serem, składamy na trójkąt. Na rozgrzany olej kładziemy naleśniki. Smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe naleśniki kładziemy na papier kuchenny, który pochłania nadmiar oleju. Podajemy z frużeliną jagodową i z jogurtem naturalnym/śmietaną.
Frużelina:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari