wtorek, 23 lipca 2024

Torcik piernikowo wiśniowo czekoladowy

Pyszny torcik z wiśniami i czekoladą polecam na lato :)



Składniki:
- 1 Piernik Kętrzyński (XXL 750g),
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao.

Krem czekoladowy:
- 330ml śmietany 30%,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej/deserowej/gorzkiej (200g), gdy użyjemy gorzkiej polecam dodatkowo dosłodzić),
- 1/2 kg wiśni z kompotu drylowanych/świeżych,
- ok. 150g dżemu porzeczkowego. 

Krem śmietanowy:
- śmietana 36% ok 400g,
- 1 mascarpone 250g,
- ok. 3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w misie miksera, do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Do formy tortownicy ok. 24cm wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 60 min w 180stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy. Odkrajamy górkę. Piernik, przekrajemy na dwa blaty tortowe. Wkładamy do rantu, pokrywamy folią rantową. Wykładamy pierwszy blat, smarujemy dżemem porzeczkowym. Najlepiej dzień wcześniej (można kilka godzin wcześniej), podgrzać śmietanę 30% z czekoladą, do rozpuszczenia - nie zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia, przykrywamy folią spożywczą dociskając ją do masy. Chłodzimy. Następnie na wysokich obrotach miksera mieszamy. Powstały gęsty krem wykładamy na dżem, wykładamy odstączone wiśnie z kompotu bądź świeże bez pestek, lekko dociskając do kremu. Przykrywamy kolejnym blatem piernikowym. Mascarpone z cukrem i śmietaną 36% ubijamy na sztywny krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy na górę piernika. Chłodzimy -  najlepiej całą noc. Ozdabiamy wiśniami.   

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari