środa, 10 lipca 2024

Pierogi z twarogiem i jagodami

Latem nie może ich zabraknąć! Pierogi z jagodami must have!



Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 300g jagód,
- ok. 400g twarogu,
- 3 łyżki cukru (do smaku),
- dodatkowo śmietana + cukier.

Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3mm. Następnie większą szklanką (najlepsze są szklanki do drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie kładziemy jagody pomieszane z twarogiem i cukrem), lepimy pierogi. Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7-10 sztuk (w zależności od wielkości garnka). Ostrożnie mieszamy (nie pozwalamy, aby posklejały się). Gaz zmniejszamy, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy z wody. Polewamy śmietaną z cukrem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari