wtorek, 20 sierpnia 2024

Domowy kebab


Domowy Kebab, prosty i szybki przepis na kebab z piekarnika.



Składniki:
- 1 duża cebula,
- 6 kawałków ud bez kości,
- 3-4 patyczki do szaszłyków,
- folia aluminiowa do pieczenia,
- bułki do kebaba,
- warzywa np. ogórek, pomidor, papryka, zestaw surówek, surówka coleslaw.
- frytki.
Marynata:
- przyprawa gyros (1 całe opakowanie),
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka majonezu Kętrzyński.
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu Kętrzyński,
- odrobina cukru (do smaku),
- odrobina soku z cytryny,
- sól (do smaku),
- 1 duży ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek (odrobina),
- 1 łyżka jogurtu greckiego. 

Wykonanie:
Ketchup łączymy z przyprawami, dodajemy oliwę, majonez, wyciskamy 2 ząbki czosnku. Mieszamy. Mięso obtaczamy w marynacie, odkładamy na 1 godzinę. Cebulę przekrajamy na pół, nakłuwamy 3-4 patyczki do szaszłyków, następnie wkładamy na nie mięso jeden kawał na drugi, na zakończeniu kładziemy drugą część cebuli. Całość owijamy w folię alumniowa, wkładamy na blaszkę i pieczemy w 180stopniach ok. 1 godz. Mięso jest delikatne i kruche. Bułkę opiekamy w tosterze/grillu zamykanym. Przekrajamy bułkę, mięso kroimy, podajemy z surówką warzywami i sosem czosnkowym, dodatkowo z frytkami. 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari