wtorek, 10 września 2024

Ciasteczka dyniowe

Pyszne ciasteczka dyniowe w kształcie dyni! hit!



Składniki:
- 1 ciasto kruche marki Kętrzyński (400 g),
- 2 żółtka, 
- 3-4 łyżki pure z dyni hokkaido (1 mała dynia),
- 100 g schłodzonego masła,
- żółtko do posmarowania,
- 2 łyżeczki cukru brązowego + cynamon.

Wykonanie:
Dynię przekrajamy wyjmujemy pestki. Dynię gotuję ze skórką, gdyż jest delikatna po ugotowaju i śmiało można blendować. W lekko osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Blendujemy na mus. Użyjemy z 4 łyżek, resztę można wykorzystać do zupy dyniowej lub pumpkin spice latte. Wszystkie składniki na ciasto, plus mus dyniowy wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy kulę. Gdy będzie za bardzo klejące dodajemy odrobinę mąki. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. do schłodzenia. Następnie wyjmujemy wałkujemy i wykrajamy kształt dyni. Każde ciasteczko przekładamy na blaszkę na papier do pieczenia, z zachowaniem odstępów (gdyż jeszcze urosną). Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy cukrem zmieszany z cynamonem. Pieczemy ok.15 min w 180stopniach (opcja góra dół) do zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę, studzimy. 

lub przepis na szybkie kruche ciasto:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła (zimnego),
- ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- ok. 2 łyżki śmietany 18%.










Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari