Kluski śląskie dyniowe, wyglądają i smakują super :)
Składniki:
– 1 kg ziemniaków,
- jajko,
– 4-6 łyżek musu dyniowego,
– mąka ziemniaczana
– sól (do smaku),
- kora cynamonu do ozdoby,
- ew. odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, najlepiej poprzedniego dnia. Odstawiamy do przestygnięcia, ugniatamy/mielimy/przeciskamy przez praskę. Dynię (używam Hokkaido)kroimy, wydrążamy pestki, gotujemy ze skórką w osolonej wodzie do miękkości. Miksujemy na pure z odrobiną wody z gotowania. Cześć pure wykorzystamy do czego innego, część tylko do klusek. Najlepiej by puree było gęste i bez wody. Ziemniaki mieszamy z pure z dyni, solimy. W misce dzielimy ciasto na cztery części 1 część odkładamy, dodajemy w te miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej i spowrotem dodajemy wyjętą masę. Zagniatamy ciasto, nie może lepić się do rąk. Tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, sznurkiem robimy kształt dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari