wtorek, 17 grudnia 2024

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne idealne na  święta :)

Składniki:
- 5 pojedynczych płatów śledziowych (w occie),
- musztarda marki Kętrzyński,
- suszona żurawina,
- orzechy włoskie,
- olej,
- 1 marynowana cebula,
- 1 kora cynamonu,
- kilka goździków,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 1 łyżeczka miodu,
- odrobina oleju,
- koperek.

Wykonanie:
Kilka dni wcześniej cebulę kroimy w plasterki, zalewamy zakwasem buraczanym, dodajemy łyżeczkę miodu, cynamon, goździki, anyż. Marynujemy. Cebula zmieni kolor na różowy.  Śledzie smarujemy musztardą,  dodatkowo dodajemy suszoną żurawinę (zalaną wrzątkiem i odcedzoną, będzie bardziej miękka). Śledzie zwijamy. Polewamy odrobiną oleju, dodajemy zamarynowaną cebulę z dodatkiem zalewą, orzechy, przyprawy, na koniec dodajemy koperek.  

Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski 
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w 
niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.






.
.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari