Zrobiłam ostatnio pyszne mini pączki 🍩 i dodałam do przepisu sekretny składnik! Chcecie znać mój idealny #przepisnapączki ? 🤔 Jest prosty, szybki i idealny na tłusty czwartek, albo i na weekend! Pączki wyszły takie chrupiące na wierzchu, pulchne i mięciutkie w środku, że zniknęły w mgnieniu oka! A najlepsze, że cały dom pachniał jak cukiernia w Krakowie 🏰. Kto się skusi na pączusia? Przepis poniżej :)
Składniki:
- ok. 150g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 g mascarpone,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1l oleju do smażenia,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w misie miksera, jest dość rzadkie. Rękami namoczonymi w oleju kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy na talerz posmarowany olejem, lekko się spłaszczą ale wrzucając na olej nabiorą kształtów. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy ok 7min obracając pączki do zarumienienia i suchego patyczka od szaszłyków. Wykładamy na papier ręcznikowy, odsączamy, posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari