Szybkie i pyszne ciasto dodatkowo mega efektowne :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 Ciasto na Babkę cytrynową Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju,
- kilka łyżek owoców do deserów (dżem) mango - ananas,
- kilka plasterków cytryny (do ozdoby),
- bratki (do ozdoby).
Krem:
- 200 g śmietany 36%,
- 250 g mascarpone,
- ok. 2 łyżki cukru drobnego.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ok. 5 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę prostokątną 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wylewamy ciasto do formy. Robimy kleksy z owoców na ciasto. Pieczemy ok. 45 min do urośnięcia, zarumienienia i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce do ostygnięcia. Schłodzone mascarpone ubijamy z cukrem i ze śmietaną na gęsty krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Robimy róże i inne wzory. Cytryny kroimy na małe części. Ozdabiamy ciasto bratkami i cytryną. Chłodzimy w lodówce.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski @majonezketrzynski1945 www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. #współpracareklamowa #reklama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari