Ciasto z galaretką idealne na lato :)
Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone,
- 3 galaretki truskawkowe,
- ok. 1 kg truskawek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto Kętrzyński mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30-45 min. do suchego patyczka. Studzimy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. Po ostudzeniu blendujemy, aż zrobi się piana. Dodajemy mascarpone delikatnie mieszamy. Dwie pozostałe galaretki truskawkowe mieszamy w gorącej wodzie ok. 500ml (mniej niż na opakowaniu producenta). Studzimy, następnie wkładamy galaretkę do lodówki, aby zaczęła tężeć. Na ostudzony blat (jak wyszedł za gruby przekrajamy), wylewamy masę piankową. Umyte i osuszone truskawki wciskamy w piankę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki. Kroimy jak galaretka stężeje.
lub możemy użyć prostego ciasta biszkoptowego:
- 5 białek,
- 5 żółtek,
- ok. 1 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli,
- sok z cytryny (do nasączenia).
Wykonanie:
5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 2 równe blaty. Nasączamy sokiem z cytryny. Wystarczy nam 1 blat, resztę można zamrozić, zrobić inne ciasto lub cake popsy.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski -www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari