Pyszne i szybkie szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem, pieczone w piekarniku lub na grillu.
Składniki:
- 1 świeży dojrzały ananas,
- 1 podwójna duża pierś kurczaka,
- 2 papryki czerwona i zielona,
- przyprawa curry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- patyczki do szaszłyków.
Dressing:
- 1 łyżka musztardy Kętrzyński,
- 1 łyżeczka miodu,
- odrobina wody,
- 1/2 cytryny (sok),
- 1/2 pomarańczy (sok),
- sól, ostra papryczka (suszone płatki).
Wykonanie:
Pierś kroimy w większą kostkę. Dodajemy curry i sos sojowy, odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy. Paprykę kroimy w większą kostkę, podobnie ananasa, mieszamy w odrobinie oliwy z oliwek. Na patyczki na przemian wkładamy paprykę, ananas, pierś kurczaka czynność powtarzamy. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy jeszcze oliwą z oliwek z każdej strony, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy ok. 20-30 min. Co jakiś czas obracamy.
Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól (do smaku) oraz ostrą papryczkę w płatkach.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski -www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari