wtorek, 22 lipca 2025

Piernik jagodowy z sosem jagodowym i lodami

Szybkie ciasto z jagodami i lodami :)

Składniki:
- 1 ciasto piernik Kętrzyński XXL,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki kakao.
Frużelina:
- 400 g jagód (mogą być mrożone),
- 2 łyżki cukru (do smaku),
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody,
- lody śmietankowe

Wykonanie:
Część jagód podgrzewamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą, dodajemy do gotujących się jagód, powstanie frużelina/sos na ciasto. Resztę jagód dodajemy do ciasta. Ciasto mieszamy z wodą i olejem, kakao do połączenia składników, wylewamy na blaszkę ok. 25X30 cm na papier do pieczenia. W ciasto wrzucamy jagody i mieszamy. Pieczemy ok. 45 min do suchego patyczka w 180stopniach. Ciasto kroimy w kostkę, na górę polewamy frużeliną (ciepłą lub zimną), podajemy z lodami śmietankowymi.  

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski -www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari