Szybka letnia sałatka lub dodatek do grilla :)
Składniki:
- 250g bobu,
- ok. 350 g młodych ziemniaczków,
- kilka plasterków boczku,
- odrobina oliwy z oliwek/masło klarowane,
- 1/2 kostki fety.
Dip czosnkowy:
- ok. 1-2 łyżki majonezu z czosnkiem Kętrzyński,
- szczypiorek, koperek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki śmietany,
- odrobina soli i cukru (do smaku).
Wykonanie:
Młode ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości, odlewamy z wody, po ostygnięciu (najlepiej ugotować dzień wcześniej), obsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek/klarowanym maśle, do zarumienienia. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy do zarumienienia. Bób gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, aby nie stracił pięknego zielonego koloru. Obieramy. Na talerz wykładamy usmażone ostudzone trochę ziemniaczki, dodajemy bób, boczek, posypujemy koperkiem, szczypiorkiem, dodajemy fetę. Jemy z dipem.
Dip:
Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soli, cukru (do smaku), posypujemy szczypiorkiem/koperkiem.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski -www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari