Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone,
- 1 galaretka cytrynowa,
- kilka łyżek lemon curd (przepis tutaj),
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone,
- 1 galaretka cytrynowa,
- kilka łyżek lemon curd (przepis tutaj),
- ok. 6 cytryn,
- kilka borówek i bratków (do ozdoby).
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski -www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto Kętrzyński mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30-45 min. do suchego patyczka. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. Dodajemy mascarpone delikatnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy (do smaku). Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto po ostudzeniu kruszymy. Krem mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Cytryny wydłubujemy z miąższu (możemy go zblendować i dodać do mascarpone i dosłodzić). Wystające części cytryn odkrajamy. Do pustych skórek z cytryn wkładamy łyżeczkę/łyżkę lemon curd, pokruszone ciasto cytrynowe i wyciskamy krem mascarpone, ozdabiamy kruszonym ciastem, borówkami i bratkami. Deserki chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari