Pyszne zdrowe chipsy brokułowe z serem.
Składniki:
- 1 brokuł,
- ok. 150g sera żółtego (startego) np. cheddar, parmezan.
Sos czosnkowo-chrzanowy:
- 1 łyżka majonezu chrzanowego Kętrzyński,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
Brokuła gotujemy w osolonej gotującej się wodzie do miękkości ok. 10min, ale nie możemy pozwolić żeby się rozpadł. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu, przekładamy na blaszkę na ppaier do pieczenia. Spodem kubka ugniatamy go na płasko, na górę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) ok. 15min (do stopienia sera i przyrumienia, aby zrobił się chrupiący). Podajemy z sosem czosnkowym.
Sos:
Majonez mieszamy z jogurtem i chrzanem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i czosnek, przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari