poniedziałek, 10 listopada 2025

Kruche rogaliki z makiem

Pyszne kruche rogaliki z makiem :)


Składniki:
- 1 ciasto kruche marki Kętrzyński (400 g),
- 2 duże łyżki śmietany 18%,
- 150 g schłodzonego masła,
- żółtko z odrobiną mleka (do posmarowania rogalików).
- ok. 2 łyżki cukru pudru i odrobiną wody,
- pokruszone orzechy włoskie.

Domowa masa makowa:
- 200 g zmielonego maku (gotowy już zmielony w opakowaniu np. BackMit),
- opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek /suszonej żurawiny + 1/2 szklanki gorącej wody (żeby zmiękły),
- garść zmielonych migdałów/orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 opakowanie cukru migdałowego/ 1 łyżka olejku, 
- 1/2 szklanki gorącej wody.


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. Wałkujemy ciasto dość cienko, podsypując mąką, wycinamy długie trójkąty: jeden, obok odwrócony drugi. 

Masa makowa: Gdy mamy cały mak należy go sparzyć, namoczyć, a potem kilka razy zmielić. Mak zmielony zalewamy gorącą wodą, następnie dodajemy cukier puder, bakalie, mieszamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Woda wsiąknie w mak, powinien być wilgotny. Przekładamy do rękawa cukierniczego (rękaw odcinamy).   

Na trójkąty wykładamy masę makową, zwijamy od podstawy trójkąta aż do czubka. Kształtujemy rogaliki. Rogaliki kładziemy na dużej blaszce, pokrytej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (gdyż rogaliki jeszcze urosną). Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w 180stopniach ok. 25 min. do zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę. Polewamy lukrem, kruszymy orzechy włoskie.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z wodą. 

Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski 
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

INNY PRZEPIS
szybkie kruche ciasto:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła (zimnego),
- ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- ok. 2 łyżki śmietany 18%.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari