czwartek, 15 października 2015

Pieczony łosoś na brokułowym puree

Na piątkowy obiad idealny będzie pieczony łosoś z dodatkiem brokułowego puree. Polecam, jest to lekki i smaczny obiad :)
Składniki:
Brokułowe puree:
- 1 duży brokuł,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

ryba:
- filet łososia ok. 250-300 g,
- 1 cytryna,
- pieprz cytrynowy.

Wykonanie:
Brokuła gotujemy ok. 15-20 min. do miękkości, odlewamy wodę, blendujemy na mus. Na koniec dodajemy masło, doprawiamy do smaku przyprawami, ewentualnie podgrzewamy puree, aby masło ładnie się stopiło. Łososia myjemy, skrobiemy z łusek (jeżeli ma), kroimy w wzdłóż na dwa kawałki (większy dla męża, mniejszy dla mnie ;-), przyprawiamy pieprzem cytrynowym (gotowa mieszanka suszonych przypraw). Cytrynę kroimy w plasterki, kładziemy na spód blaszki. Na cytrynę  kładziemy łososia skórą do dołu (ewentualnie odkrajamy skórę). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C pieczemy na ok. 15-20 min. opcją "góra-dół".  Wyjmujemy, kładziemy na puree.  







4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari