poniedziałek, 19 września 2016

Pumpkin Spice Latte czyli kawa dyniowa

Będąc kiedyś w kawiarni trafiłam na Pumpkin Spice Latte czyli nic innego jak kawę dyniową. Była pyszna, słodka z nutą przypraw korzennych, dynia prawie niewyczuwalna, a jednak nadawała pięknego żółtego koloru. Dziś zaproponuję Wam taką domową Latte z pieczoną dynią, zapraszam :)
http://anamarisworld.blogspot.com/2016/09/pumpkin-spice-latte-czyli-kawa-dyniowa.html
Składniki:
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy (z 2 łyżeczek kawy),
- 1/2 szklanki mleka 2% lub 3,2%
- 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego,
- bita śmietana, przyprawy.

Mus dyniowy:
- 1 ćwiartka upieczonej i zblendowanej dyni (dynia ważyła ok. 1 kg, ale użyjemy tylko 2-4 łyżki musu).

Syrop korzenno-dyniowy:
- 1/2 szklanki wody,
- 1 plasterek świeżego imbiru (lub 1 łyżeczka w proszku),
- 1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku),
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (lub łyżeczka w proszku),
- 2-3 łyżeczki cukru brązowego lub wanilinowego,
- 2-3 goździki,
- 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego,
- 2-4 łyżki musu z upieczonej dyni.

Wykonanie:
Syrop korzenno-dyniowy
Do małego garnuszka wlewamy 1/2 szklanki wody. Dodajemy przyprawy (najlepiej świeże, które są bardziej aromatyczne: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz cukier (do smaku). Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Następnie odstawiamy z ognia do przestygnięcia na ok. 10-15 minut. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami bądź przez gazą, aby żadne sproszkowane przyprawy nie przeszły, a syrop był jak najbardziej klarowny. Przecedzamy samą wodę z góry, większych fusów nie przecedzamy (zostają ładnie na dnie garnuszka). Do powstałego syropu dodajemy mleko zagęszczone niesłodzone dodajemy 2-3 łyżeczki brązowego cukru (do smaku). Następnie dodajemy 2-4 łyżki purée z upieczonej dyni (czym więcej tym ładniejszy kolor ale smak dyni będzie bardziej wyczuwalny), dokładnie mieszamy lub w razie konieczności miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak zwany "syrop" jest już gotowy, wyjdzie z niego ok. 1/2 szklanki do kawy zużyjemy jednakże mniej. Resztę zostawimy na kolejne dni lub na drugą kawę. 

Mus dyniowy: 
Z dyni usuwamy pestki, tniemy na mniejsze kawałki, pieczemy na papierze do pieczenia skórką do dołu ok. 60 min. w 180°C. Gdy zauważymy, że dynia za bardzo się pali przykrywamy folia aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy, następnie ostudzamy i odkrajamy skórkę i suche części dyni, pozostały miąższ miksujemy blenderem na mus. Do kawy użyjemy tylko kilka łyżek musu, resztę przekładamy do słoiczka wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do innych potraw np. http://anamarisworld.blogspot.com/2015/10/mus-z-dyni-i-pomaranczy.html
http://anamarisworld.blogspot.com/2015/10/mus-z-dyni-i-pomaranczy.html
Mus z dyni i pomarańczy
Kawa:
Zaparzamy kawę (2 łyżeczki kawy + 1/2 szklanki wrzątku -  najlepiej użyć kawy z ekspresu lub zrobić z kawy rozpuszczalnej) odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  W tym czasie spieniamy mleko 1/2 szklanki. Do wysokiej szklanki kładziemy na spód 1-2 łyżeczki musu z dyni (można pominąć, ale tworzy to piękne kolorowe warstwy, na to wylewamy ok. 3-4 łyżki syropu korzenno-dyniowego (na oko w zależności od wielkości naszej szklanki, ale staramy się aby każda warstwa była mniej więcej równa). Następnie wlewamy spienione mleko (niecałe) tak aby zostawić jeszcze trochę miejsca na kawę. Na koniec wlewam powoli po boku szklanki kawę. W ten oto sposób tworzą się piękne 4 warstwy kawy. Możemy podać ją z samym spienionym mlekiem bądź jeszcze z bitą śmietaną i z oprószonym cynamonem/ mieszanką przypraw do kaw i deserów np. Kamis. Przed wypiciem najlepiej wszystko dokładnie wymieszać, aby smaki się połączyły, ew. dosłodzić kto woli bardziej słodsze kawy :)






2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari