czwartek, 17 maja 2018

Zupa krem z brokułów

Na szybki obiad polecam Wam "wiosenną" (przynajmniej z koloru) zupę krem z brokułów, z groszkiem ptysiowym, odrobiną śmietany i sera feta.


Składniki:
- 1 brokuł,
- ok. 1-1,5 l bulionu (z tego ok. 1/2 - 1 szklanka do blendowania),
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego (np. Ghee).

Dodatkowo:
- feta (kilka kostek),
- śmietana 18%,
- garstka groszku ptysiowego prażonego (Lidl).

Wykonanie:
Brokuła gotujemy w bulionie ok. 5 min., cebulę kroimy w kostkę dusimy na maśle do miękkości. Następnie cebulkę, brokuła i odrobinę bulionu blendujemy na jednolity krem (bulionu wlewamy odrobinę w zależności jak gęstą chcemy mieć zupę, z pozostałości bulionu możemy zrobić inną zupę). Na koniec dodajemy fetę, śmietanę i groszek ptysiowy. 









2 komentarze:

  1. Idealna na wiosenne obiadki! Zupka brokułowa jest pyszna! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari