poniedziałek, 15 września 2014

Naleśniki z twarożkiem i frużeliną malinową

Już prawie miałam przygotowany post o karteczce urodzinowej handmade, ale znów nie wyszło :) Obiecuję następnym razem!


Składniki:
(ok 8-10 naleśników)
- 2 kostki twarogu,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 150 g mąki,
- cukier, 
- szczypta soli, 
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie:
Jajka ubijam, dodaję do nich mleko, następnie dodaję mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto musi być dość lejące się (nie za gęste ani nie za rzadkie), musi ładnie rozprowadzać się na patelni.  Do ciasta dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy 1-2 łyżki oleju, mieszamy delikatnie wszystko łyżką. Do smażenia używam teflonowej patelni (specjalnej do naleśników), która nie wymaga wlewania oleju. Na rozgrzaną patelnie wlewam ciasto. Robię same bliny/placki naleśnikowe. W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem twaróg. Dodaje cukier + cukier waniliowy (do smaku). Bliny smaruję serem, zwijam. Uwielbiam lekko tłuste, słodkie naleśniki. Przypominają mi dzieciństwo i naleśniki mojej Babci. Tak więc, na rozgrzany olej kładę moje zwinięte naleśniki. Smażę z każdej strony, aż do zarumienienia. Gotowe naleśniki kładę na papier kuchenny, który pochłania nadmiar oleju. Podaję z frużeliną malinową (przepis poniżej), albo z jogurtem naturalnym.


2 komentarze:

  1. zrobiłam, pyszne :) POLECAM przepis Ani i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari