piątek, 4 marca 2016

Bardzo syta sałatka, idealna na obiad

Świetną alternatywą do zwykłych i często nudnych obiadów są sycące i pyszne sałatki. Polecam taką z dużą ilością składników, piersią kurczaka oraz domowymi czosnkowymi grzankami :)
Składniki:
(na 1 dużą sycącą porcję)
- 1-2 garstki sałaty mix (z marchewką),
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 4-6 małych pieczarek z nóżką,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 panierowany w płatkach kukurydzianych kotlet z piersi kurczaka,
- 2 grzanki z masłem czosnkowym (z pół-bagietki),
- garstka fasolki szparagowej zielonej (mrożona).

sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego/bałkańskiego,
- 2 łyżeczki musztardy (chrzanowej, sarepskiej) lub innej,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu (ja osobiście wolę lekko chrupiącą także gotuję krócej niż w przepisie). Następnie fasolkę zalewamy zimną wodą, aby pozostawić jej ładny zielony kolor. Pieczarki obieramy, zostawiając nóżki. Następnie na rozgrzanym maśle dusimy (na małym ogniu) ok. 5-10 min. w zależności czy wolimy bardzo miękkie czy też chrupiące pieczarki. Jajko gotujemy na twardo. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy pomidorki koktajlowe, ewentualnie przekrajamy je na pół/ćwiartki. Pierś kurczaka kroimy na szersze paseczki lub jak wolimy na większą kostkę, pieczarki dodajemy w całości, jajko kroimy na ćwiartki. Dodajemy garstkę fasolki szparagowej. Sałatka jest tak syta, że możemy pominąć już grzaneczki czosnkowe, lecz ja osobiście je uwielbiam - dodałam 2-4 czosnkowe grzanki :) 
Sos do sałatki: składniki mieszamy; jogurt bałkański + musztarda, doprawiamy do smaku.

Przepis na grzanki z masłem czosnkowym znajdziecie tutaj, przepis na panierowaną pierś w płatkach kukurydzianach znajdziecie tutaj.







 

















6 komentarzy:

  1. Sałatki to świetny pomysł na obiad, choć najchętniej jem je latem. W zimie człowiek potrzebuje ciepłego posiłku, zwłaszcza jak leje, wieje i ogólnie jest szaro i paskudnie. U nas zatem zimą królują zupy, za to w lecie nikt nie odmówi pysznej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale jak je się obiad o 17-18:00 czasem już nie mam ochoty na nic ciepłego ;)

      Usuń
  2. Taka sałatka to rzeczywiście obiadowa propozycja, można się najeść zdrowo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari