wtorek, 13 czerwca 2017

Domowa chałka

Macie ochotę na domową chałkę, a do tego pyszny naturalny dżem truskawkowy (bez dodatków i utwardzaczy)? TAK! Zapraszam na szybki przepis na pyszną chałkę. Idealne śniadanie mniam <3


Składniki:
- 3 i ok.1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- ok. 3 duże łyżki cukru drobnego do wypieków,
-,4 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- 1 szklanka letniego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
- 10 g suchych drożdży/25 g świeżych.


Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła, schłodzonego,
- 50 g cukru pudru.


Ponadto:
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.


Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Ze świeżych drożdży robimy wpierw zaczyn (ciepłe mleko, mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki i czekamy na rośnięcie). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Użyłam do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto jest dość lepiące. Formujemy z niego kulę, a następnie wkładamy do miski oprószonej mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym (do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz.). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ale już ręcznie, dzielimy na 4 równe części. W razie konieczności możemy podsypać małą ilością mąki. Każdą z części rolujemy w wałeczki i pleciemy chałkę. Dla ułatwienia zamieszczam film z Youtube:


Chałkę kładziemy na kwadratowej płaskiej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykrywamy ją ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na podrośnięcie. Przed pieczeniem smarujemy pędzelkiem: 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Posypujemy kruszonką, lekko ją dociskając, aby trzymała się ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 175ºC. Jeśli zbyt szybko nabiera koloru, chałkę możemy przykryć od góry folią aluminiową/papierem do pieczenia. Gdy wyjdą nam dwie mniejsze chałki pieczemy je trochę krócej ok. 25 - 30 minut. Studzimy na kratce, kroimy po lekkim wystudzeniu. Podałam z domowym dżemem (przepis tutaj).

Kruszonka:
Wszystkie składniki ugniatamy aż utworzy się nam jednolita kula, następnie kruszymy ją w mniejszych i większych kawałkach na chałkę.

Ps. Przepis na koktajl truskawkowy ze zdjęć znajdziecie tutaj.







8 komentarzy:

  1. Mmm, chałka... I to w dodatku z kruszonką! Coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką chałkę mogę jeść na każdy posiłek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna:) i cała reszta smakołyków na stole...ech,mogę zajrzeć ?:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałka zrobiona. Najgorsze w niej to jest, że jest tak dobra, że zjadłam chyba z pół sama. Super przepis i prosty🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! Ja za każdym razem jak robię rodzinie chałkę, to znika szybko z talerzy. Jest super prosta, szybko się ją robi a smakuje lepiej niż te kupne ;) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari