piątek, 22 września 2017

Curry z ciecierzycy

Ostatnio jest dość zimno i deszczowo, szaro, buro i ponuro, ale mamy w końcu piątek i weekendu początek! Na rozgrzanie polecam super aromatyczne curry z ciecierzycy z dodatkiem cynamonu <3 Ostatnio polubiłam takie smaki indyjskie :) Polecam! Danie jest wegańskie i bardzo smaczne!



Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g),
- 1 słoik suszonych pomidorów (np. Biedronka),
- 1-2 łyżki oleju sezamowego,
- 2 mniejsze cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonego kardamonu, mielonego kuminu, 1-2 łyżeczki curry, 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta imbiru, słodkiej i ostrej papryki (wszystko do smaku),
- ok. 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (Passaty),
- ok. 150 ml mleka kokosowego.

Wykonanie:
Na patelnie wlewamy olej sezamowy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na małym ogniu, do miękkości. W trakcie dodajemy wyciśnięty czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku (pamiętając, że suszone pomidory są słone). Następnie odsączamy ciecierzycę z wody (nie wylewamy jej, może przydać się do innych przepisów np. mus czekoladowy przepis tutaj). Do cebuli dodajemy ciecierzycę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, przyprawy doprawiamy do smaku. Mieszamy podgrzewamy tylko chwilę gdyż wszystko jest już ugotowane. Dodajemy mleko kokosowe i przecier, ponownie doprawiamy do smaku i odpowiedniej dla siebie gęstości potrawy. Moja jest dość gęsta z małą ilością sosu, gdy chcemy uzyskać bardziej rzadszą wystarczy dodać więcej mleczka kokosowego lub wody.














4 komentarze:

  1. witam! wspaniały przepis-nigdy nie wiem, czy mleko kokosowe dodajemy w całości, czy samą śmietankę? pozdrawiam!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy dodać całe, będzie bardziej rzadkie danie :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari