Tort unicorn jednorożec wiśniowo czekoladowy to już ostatni (trzeci) który zrobiłam na urodziny mojej córki. Chyba był najpiękniejszy :) A jak Wam podoba się ? W smaku jest pyszny!
Składniki:
Biszkopt:
- 5 białek,
- 5 żółtek,
- ok. 1 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli.
Frużelina wiśniowa:
- ok. 500 g wiśni świeżych/mrożonych bądź 0,5 l soku z kompotu wiśniowego + wiśnie,
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia,
- 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ok. 1 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin).
Masa wiśniowa:
- gotowa frużelina wiśniowa (schłodzona),
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego).
Masa biała śmietanowa (do 1 warstwy tortu+dekoracji):
- 500 g serka mascarpone,
- ok. 230 ml śmietanki 30%,
- ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku).
Masa czekoladowa (Nutella):
- 5 łyżek masy śmietanowej,
- 2 łyżki Nutelli.
Dodatkowo:
- sok z 1/2 cytryny (do nasączenia),
- 2-3 łyżki wody (do nasączenia),
- ok. 200 g rozmrożonych/z kompotu wiśni,
- ok. 125 g lukru plastycznego (masy cukrowej) różowej,
- ok. 25 g lukru plastycznego (masy cukrowej) białej,
- szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku.
Wykonanie:
Biszkopt:
5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 4 równe blaty. Możemy biszkopt upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień ciasto lepiej się kroi.
Frużelina wiśniowa:
W małym garnku mieszamy wiśnie z cukrem. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania soku. Wiśnie odcedzamy od soku. Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, gotujemy chwilę i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 10 min. do napęcznienia. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Możemy podgrzać ją w mikrofali. UWAGA: Gotując żelatynę nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do malinowego soku, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Chłodzimy w lodówce, by frużelina nam zgęstniała, ale wciąż była lejąca się. Możemy również użyć soku wiśniowego z domowego kompotu, wystarczy go podgrzać i wykonywać dalsze kroki zgodnie z przepisem.
Masa wiśniowa:
Mascarpone łączymy z gęstniejącą frużeliną. Na niskich obrotach miksera mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i zgęstnienia.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno.
Masa czekoladowa Nutella:
Odłożoną cześć masy śmietanowej łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę.
Masa żółta (do ozdoby):
Z pozostałej masy śmietanowej (po obłożeniu nią tortu), dodajemy szczyptę żółtego barwnika spożywczego. Mieszamy bardzo dokładnie z masą śmietanową.
TORT:
Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Następnie na gruby podkład tortowy (Allegro) wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Na to kładziemy masę wiśniową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Kładziemy kilkanaście wiśni. Następnie kładziemy drugi blat, na niego wykładamy masę czekoladową (możemy także wrzucić kilka sztuk wiśni). Zakrywamy kolejną częścią biszkoptu. Ponownie wykładamy masę wiśniową (gdy zostaną nam jeszcze wiśnie dodajemy je). Wykładamy ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy białą masą śmietanową, a do pozostałej masy dodajemy żółty barwnik spożywczy dosłownie odrobinę. 3 kolory masy przełożyłam do rękawów cukierniczych. Ozdobną tylką zrobiłam grzywę jednorożca w kolorze masy wiśniowej, czekoladowej i żółtej. Z masy cukrowej (z Allegro) zrobiłam białe uszy, na nie nakleiłam różowe łatki, rzęsy zrobiłam z różowej masy cukrowej. Na koniec na patyku od szaszłyków umieściłam róg. Zrolowana masa cukrowa obwinięta dookoła patyka.
Wskazówki:
Ozdobne masy: masę czekoladową, żółtą i wiśniową, przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam do lodówki. Ozdabiałam tort na drugi dzień. Masa jest wówczas lekko stężała i lepiej się ją wyciska na tort. Po ozdobieniu wkładamy ponownie do lodówki.
Dekoracje z masy cukrowej nie wkładajcie do lodówki niech schną sobie na wierzchu, róg najlepiej wbić w coś aby nie stykał się z żadną powierzchnią gdyż z jednej strony będzie spłaszczony. Uszy trzymałam na talerzyku. Gdy lekko przywarły, podważyłam je nożem. Rzęsy są bardzo delikatne, więc trzeba bardzo ostrożnie je podważać nożem.
Inne przepisy na tort w stylu unicorn:
Tort wygląda pięknie! Masz talent :)
OdpowiedzUsuńdziekuje polecam przepis:)
UsuńWygląda pięknie, masy również wyglądają smakowicie :) Myślę, że córa na pewno jest dumna z tak zdolnej Mamy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Jeszcze jest za mała, ale na pewno będzie dumna ze mnie :)
UsuńTaki tort jest po prostu rewelacyjny.Kiedyś sam sobie zrobię taki tort i sobie go po prostu zjem.Taki jestem smakosz.
OdpowiedzUsuńoj ja też czasem robię sobie tort bez okazji, pyszności!
Usuń