Sushi robi się z surowej ryby - my z mężem robimy często z pieczoną lub wędzoną rybą, a nawet czasem z kurczakiem! - Tak z piersią kurczaka i powiem Wam, że równie dobrze smakuje, a dzieciaki i goście taką wersję uwielbiają.
Zawsze brzydziłam się surowej ryby, ponadto do ryb zniechęcały mnie ości, ale jak spróbowałam wyśmienicie przyrządzone sushi w dobrej restauracji, zmieniłam zdanie! Idealnie przyrządzone surowe ryby do sushi są delikatne w smaku i bez ości - nie śmierdzą jak te smażone. Nie wszystkie ryby można jeść jednak na surowo. np. węgorz zawsze jest lekko upieczony/usmażony. Kobietom w ciąży nie zaleca się jadania surowych ryb tak jak i mięsa ze względu na możliwość zarażenia się pasożytami toksoplazmozy i bakteriami listerii. Sushi nie jest także wskazany dla cukrzyków, gdyż biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny.
Składniki:
Składniki:
Warianty z czym chcemy jeść nasze sushi:
- Surowa, świeża ryba (filety bez ości) np. łosoś, tuńczyk,
- Surowa, świeża ryba (filety bez ości) np. łosoś, tuńczyk,
- krewetka gotowana w tempurze/w panko,
- pieczony/grillowany łosoś,
- 1 pojedyncza pierś kurczaka (wersja dla dzieci i nie lubiących ryb),
- ryż do sushi (ok. 500 g),
- sos do ryżu: ocet ryżowy + cukier + sól lub gotowy sos do przyrządzenia ryżu,
- ok. 5-10 sztuk płatów nori czyli prasowane algi morskie (dla początkujących polecane są nori cienkie w jakości i w klasie Green i red),
- wasabi (ostry zielony chrzan),
- imbir marynowany (fajnie wygląda ten różowy),
- sos sojowy (polecam mniej słony firmy Kikkoman jest koloru zielonego),
- dowolne ulubione warzywa: np. dojrzałe awokado + sok z cytryny, czerwona papryka, ogórek, szczypiorek, ogórek kiszony/małosolny, mango, marchewka (aby ładniej wyglądało kolorystycznie, lub inne warzywa/owoce które lubicie),
- serek śmietankowy/chrzanowy Almette,
- opcjonalnie majonez,
- opcjonalnie kawior,
- sezam biały/czarny.
Dodatkowo:
- pałeczki do sushi,
- mata bambusowa do zwijania rolek + folia spożywcza,
- ostry nóż (bez ząbków),
- małe pojemniczki na sos sojowy, imbir i wasabi.
Najpopularniejsze rodzaje sushi:
Nigiri - jest to uformowany, owalny kawałek ryżu, na wierzchu którego kładzie się plaster surowej ryby przyklejony na wasabi. Nazwa pochodzi od słowa "nigiru", co oznacza "ściskać", "ugniatać". To najstarsza forma sushi i najbardziej lubiana przez smakoszy sushi.
Hosomaki - są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i dodatkiem jednego składnika - najczęściej jednego rodzaju ryby bądź jednego warzywa. Nazwa "hosomaki" pochodzi od przymiotnika "hosoi" oznaczającego "cienki", "chudy". Rolka sushi krojona jest na sześć kawałków.
Futomaki - są to większe, grubsze rolki z minimum 4 składnikami znajdują się tu pieczone/surowe ryby/owoce morza wraz z warzywami. Nazwa pochodzi od przymiotnika "futoi", oznaczającego "gruby", "tłusty". Rolki dzielone są na 4 bądź 6 kawałków.
Uramaki/California maki - są to rolki zawijane odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest białym/czarnym sezamem, ozdobiona kawiorem, czy awokado. "Ura", po japońsku oznacza "odwrotnie", a "maki" to "rolować". Sushi te zostało wymyślone na rynek amerykański.
Ja najczęściej robię z mężem nigiri, futomaki i california maki.
Wykonanie:
Sushi zaczynamy od gotowania ryżu, zajmie to ok. 30-40 min. i wystudzeniu do temperatury pokojowej, aby nasze algi zwinięte w ryżu nie były gumowate. Algi powinny być też dobrej jakości.
Przygotowanie do sushi:
Warzywa kroimy w paski, z ogórka wykrajamy pestki i cały środkowy miąższ. Awokado spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewkę tnę specjalnym obierakiem /nożykiem do cieniutkich paseczków. Ryby/kurczaka/owoce morza smażymy lub pieczemy lub pozostawiamy surowe (filetujemy i wyjmujemy ości). Przykładowe przepisy na ryby i pierś kurczaka poniżej.
Gotowanie ryżu:
Ryż porządnie płuczemy przed gotowaniem. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta. My z mężem zawsze przyrządzamy w parowarze. Robimy z 2 szklanek ryżu (to jest ok. 420 g- 500 g ryżu), bo tyle nam się mieści w pojemniczku w parowarze. Dodajemy 2,5 szklanki wody. Gotujemy na parze ok. 35 min. do miękkości i wyparowania wody.
Sos do ryżu:
Na 500 g ryżu dajemy 6 dużych łyżek octu ryżowego, 6 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli (ewentualnie doprawiamy do smaku), mieszamy i łączymy z lekko ostudzonym ryżem. Ryż odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem.
Przyrządzanie sushi:
Rozwijamy bambusową matę do sushi, dookoła niej zawijamy folią spożywczą, aby ziarenka ryżu nie zabrudziły maty, kładziemy na niej algę śliską stroną do maty. Algi tniemy w zależności jaką rolkę chcemy uzyskać. Do mniejszych sushi np. Hosomaków tniemy algę na pół. Do trochę większych na 3/4 lub używamy całego płatka nori. Zwilżamy dłonie w miseczce z zimną wodą (żeby ryż nie kleił się nam do ręki), następnie bierzemy i nakładamy porcję ryżu. Rozprowadzamy go równomiernie po całym nori, zostawiając 2 cm margines wolnego brzegu u góry. Na dolnym marginesie - pasku szerokości też ok. 2 cm na ryżu rozprowadzamy cienką linię wasabi od lewej strony do prawej w poprzek, na to serek Almette, warzywa, na to układamy pieczonego/surowego łososia lub inne ryby czy owoce morza lub kurczaka w panko czy tempurze. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy. Ponieważ ryż mocno klei się do noża delikatnie namaczamy w zimnej wodzie i za każdym razem nóż wycieramy o papier ręcznikowy/ścierkę do suchości.
Zwijanie sushi:
Futomaki:
Wkładamy kciuki obu rąk pod matę tak, żeby się dotykały. Palcami dłoni przytrzymujemy składniki i zawijamy sushi pozostawiając widoczny 2cm margines.
Wilgotną dłonią zwilżamy 2 cm margines algi, który pozostał bez ryżu i kontynuujemy rolowanie przesuwając jednocześnie matę do przodu i formujemy równy, okrągły kształt rolki. Ostrym, namoczonym w zimnej wodzie nożem (bez ząbków!) kroimy rolkę na równe części. Wyjdzie ok 6-8 kawałków.
Nigiri:
W dłoniach formuujemy owalny kawałek ryżu, na górę kładziemy wasabi i przyklejamy do niego plaster surowej ryby np. łososia/krewetkę gotowaną. Na górę możemy położyć kawior.
California maki:
Robi się je podobnie jak futomaki z tym, że po nałożeniu ryżu na nori (używam 1/2 algi) odwracamy algi ryżem do maty. Składniki układamy bezpośrednio na nori dość blisko dolnej krawędzi. Ważne jest to, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki. Alga po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Zwijamy rolkę od dołu ku górze, ciasno zaklejając zawartość. Posypujemy ją sezamem, kładziemy na górę kawior, cienkie plasterki ryby lub awokado.
W sushi podoba mi się ta różnorodność smaków, możemy dobierać dowolnie składniki i układać swoje własne kompozycje. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem (polecam ten różowy dla samego efektu kolorystycznego), oraz z wasabi. Odrobinę wasabi wkładamy do sosu sojowego i maczamy w nim sushi, tak aby i wasabi i sos sojowy były na kawałku sushi. Zjadamy, żeby zagryźć ostry smak wasabi i zmienić smak na inny zjadamy kawałek marynowanego imbiru.
PRZEPISY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari