Kolejnym przepisem na świąteczną rybę są polędwiczki z dorsza zapiekane w słodkim sosie.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 4 polędwiczki z dorsza ok. 330 g,
- 1 łyżeczka miodu,
- garść suszonej żurawiny,
- garść świeżej żurawiny,
- 1/2 pomarańczy,
- 1/2 cytryny,
- ok. 10 pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżeczki majonezu Delikatny Kętrzyński,
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka.
Wykonanie:
Dorsza solimy, pieprzymy. Gdy mamy zamrożonego, najpierw rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy miód, solimy i pieprzymy, dodajemy suszoną żurawinę. Na spód naczynia do zapiekania kładę pokrojone w połówki plasterków pomarańczy, pomidorki kroję na połówki. Na to kładę polędwiczki z dorsza, na nie podduszoną cebulę, na to majonez Kętrzyński. Posypuję czerwoną papryką w proszku. Dookoła dokładam pomarańczę w plastrach, cytrynę i świeżą żurawinę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. do ładnego zarumienienia się, aż powstanie fajna skorupka na rybie, ale uważajmy aby nie przesuszyć ryby. Najpierw piekłam pod przykryciem, a następnie na ostatnie 10min wstawiłam opcję grilla. Z pieczenia powstanie fajny słodki sos. Ryba jest super zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari